Pascal Chabot: “Mensen zijn fundamenteel wezens die op zoek gaan naar evenwicht.”

In dit artikel in de standaard legt Pascal Chabot, filosoof en schrijver van het boek ‘Global burn-out’ de vinger op de wonde. Hij bestempelt burn-out als een beschavingsziekte die veel te maken heeft met hoe we ons organiseren en hoe we werken. Ik krijg als burn-out coach inderdaad heel vaak mensen over de vloer die het normaal vinden om uren aan een stuk intensief te werken zonder pauze. En dat dag na dag na dag, en tijdens de vakantie is er ook nog tijd om door het werk gestoord te worden. En straf genoeg komt dat heel vaak voor in de medische sector. Daar waar er gezorgd wordt voor de gezondheid van de mensen gaan de werknemers eronder door. Schrijnend. Ik voel me op dat moment soms een heropvoeder. Mensen opnieuw aanleren wat menselijk is, wat “normaal” is, wat ons lichaam aankan, hoe ons lichaam in mekaar zit. Ook Chabot heeft het over die paradox: 

“Mensen zijn fundamenteel wezens die op zoek gaan naar evenwicht. … Psychologisch werkt dat net zo omdat we voelen hoeveel geluk er in evenwicht zit. Het is geen toeval dat yoga en meditatie vandaag zoveel bijval kennen. Maar als we door de context van werk en maatschappij te ver verwijderd raken van onszelf, herkennen we die signalen niet meer.”

En de valkuil van die verwijdering ligt volgens Chabot in het ons aanpassen. Leef jij volgens je eigen waarden en voel je wat je lichaam nodig heeft? Of heb je ook de neiging om je aan te passen aan externe omstandigheden omdat je het gevoel hebt dat het niet anders kan of hoort? Als je graag ontdekt hoe je je leven kan uitbouwen vanuit je innerlijke kompas ben je van harte welkom. Er zijn verschillende mogelijkheden die je daarbij kunnen helpen:

Vraag je je af wat de beste weg is voor jou, neem dan gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  • Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *