De natuur gaat stilaan de winter in, ga jij mee?

Winter? De herfst is pas volop op dreef, toch? Volgens de seizoenen zoals wij ze kennen zitten we nu midden in de herfst.

Maar wat denkt de natuur daarvan?

Wanneer zijn de dagen het kortste? Dat is rond 21 december. Dat is volgens de natuur dus “putje winter”. Maar volgens onze seizoensindeling begint de winter dan pas. Ik heb dat altijd al raar gevonden. En nu lees ik daar de bevestiging van in het boek “Leven en werken in het ritme van van de seizoenen” van Jaap Voight:

Volgens de energetische (natuurlijke) seizoenen ligt de start van de winter in november en loopt die tot begin februari. Maar begin november zien we toch nog niets van de winter? Dat is waar, maar de natuur is wel bezig zich voor te bereiden op de meest donkere en meest stille periode van het jaar. En ik doe mee!

Geen moment om nu nieuwe dingen te starten of het levenslicht te laten zien, om nog wat extra hooi op de vork te nemen. Wel tijd om zaken af te ronden, op te ruimen, meer tijd voor rust en stilte.

Zodat ik eindelijk tegen 21 december echt even kan stilvallen. Ik moet toegeven, de voorbije jaren is het me nog nooit echt gelukt. En voelde de kerstperiode meestal wringen omdat ik nog met teveel zaken tegelijk bezig was en mijn lichaam (net als de natuur) de stilte in wou gaan. Dit jaar dus goede voornemens, niet op eind december of begin januari, maar in november:

Om te leven en te werken in het ritme van de seizoenen, op het ritme van de natuur, mijn ritme dus.

Vind jij af en toe een moment om stil te vallen? Zeker nu de winter eraan komt, de dagen kouder en donkerder worden? Of raas je door op hetzelfde tempo van alle dag? Hoe voelt je lichaam zich daarbij? Vaak stemmen we ons meer af op de buitenwereld (wat ligt er nog allemaal op je bureau, wie heeft je hulp nodig, waar kan je bijdragen of inspringen…) dan op onze binnenwereld (hoe voel je je, waar heb je behoefte aan, wat toont je lichaam).

Zeker het vertragen en verstillen is voor velen niet vanzelfsprekend. Jezelf daar toestemming voor geven.

Wil je daar vanaf nu wel tijd voor maken? Deze winter nog? Bel +32 495 91 55 98 of mail me voor een vrijblijvend gesprek.

In de cursus Energetische Meditatie op vrijdagen 17 en 24 januari ontdekken we samen de rust van meditatie en leer je eenvoudige technieken om echt ‘stil’ te worden. Hier vind je meer praktische informatie of reacties van deelnemers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *