Hoogsensitiviteit

Rond hoogsensitiviteit doen veel ideeën de ronde. Ik zet er enkele op een rijtje. Gaat het om een feit of een fabel?

Hoogsensitiviteit is een modeverschijnsel of een aandoening.

Neen dus. Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Dat is dus één op vijf à zes personen. Heel zeldzaam of raar is het dus niet. Waarschijnlijk zat je zelf met een aantal hoogsensitieve personen in de klas of heb je hoogsensitieve collega’s. Het zijn vaak creatieve, fijngevoelige mensen met een sterk inlevingsvermogen en met een grote behoefte aan rechtvaardigheid en harmonie.

Hoogsensitieve mensen zijn flauw en snel overgevoelig, ze kunnen niet tegen lawaai of drukte.

Dit is een veronderstelling die vaak gemaakt wordt. Ze klopt echter niet (altijd). Hier moeten we het onderscheid maken tussen hoogsensitief en overgevoelig.

Vanwaar die verwarring? Mensen gaan pas op zoek naar uitleg of verklaringen als ze ergens last van hebben en het is wel zo dat HSP’s (hoogsensitieve personen) meer stressgevoelig zijn. Als ze te lang functioneren in een omgeving die weinig ruimte laat voor hun eigenheid kan de stress zich opstapelen en kunnen ze overgevoelig reageren. Dit is echter slechts het signaal dat een kritische drempel overschreden is en dat die persoon op dat moment niet meer optimaal functioneert.

Samen kunnen we gaan kijken wat de factoren zijn die je stress bezorgen zodat je wel optimaal kan functioneren en je je talenten op een positieve manier naar buiten kan brengen. Ook kan het dagelijks beoefenen van hartcoherentie training ervoor zorgen dat je zenuwstelsel zijn dagelijkse portie rust krijgt.

Hoogsensitieve personen (HSP’s) voelen emoties heftiger aan.

Dat klopt. In het algemeen staat bij hoogsensitieve personen diepgaande verwerking van informatie in de hersenen centraal (Van Hoof, 2016). Zo ook hebben emotionele prikkels een grotere impact. Het voelen van emoties (ook heftige emoties) is iets heel natuurlijks en hoeft niet noodzakelijk een probleem te vormen. Wanneer loopt het dan wel mis?

  • De omgeving reageert afwijzend: “je moet daar toch niet bang voor zijn”, “stop nu toch met wenen”, “is dat nu echt zo erg”, …
  • De omgeving reageert vanuit eigen angst of paniek, bijvoorbeeld als een ouder of opvoeder niet weet hoe ermee om te gaan. Het kind voelt dat aan en panikeert ook of probeert zijn/haar emoties te verbergen.
  • De omgeving plaatst een stempel op de emoties zoals bijvoorbeeld een ‘angststoornis’. Ook dit zorgt ervoor dat de emoties een negatief oordeel krijgen en vast komen te zitten.

Vaak komen mensen voor coaching met dergelijke ervaringen. Ze zijn het beu ‘zich sterk te houden’, of weten nog steeds niet hoe met hun emoties om te gaan (wie heeft het hen ooit geleerd?).  Wat we samen doen is de emoties opnieuw de toestemming geven om er te zijn zodat ze je niet meer hoeven te belemmeren in je vrijheid om helemaal jezelf te mogen zijn.

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor trauma.

Als je het vorige stukje in verband met emoties gelezen hebt zal het je niet verbazen dat HSP’s ook gevoeliger zijn om trauma te ontwikkelen. Bij trauma wordt er meestal gedacht aan extreem heftige gebeurtenissen maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Elke situatie waarin ons stress systeem zodanig in gang schiet dat een vecht, vlucht of bevries modus geactiveerd wordt kan leiden tot trauma als niet voldoende ontladen wordt achteraf. Indrukken of gebeurtenissen kunnen een diepe indruk nalaten en ‘blijven hangen’. Volwassenen ontdekken vaak op latere leeftijd pas dat bepaalde ervaringen traumatisch zijn geweest en hun doen en laten tot nu toe beïnvloeden. Ook achteraf kan dit verwerkt en geplaatst worden zodat het verleden het verleden kan zijn en je terug in het hier en nu kan leven op de manier die past bij wie jij bent. Voor kinderen is het belangrijk om na een stressvolle gebeurtenis een veilige omgeving te bieden zodat ze de stress kunnen ontladen en indien mogelijk kunnen begrijpen wat er gebeurd is zodat ze de situatie niet persoonlijk nemen en kunnen loslaten. Hoe je je hierin als ouder opstelt speelt daarbij een grote rol. Ook daarbij kan ik je helpen.

HSP’s voelen zich vaak ‘anders’.

Ja. ‘Slechts’ 15-20% van de mensen is hoogsensitief. Dat betekent dat ze in de minderheid zijn. Ook is het zo dat onze westerse cultuur een aantal waarden vooruit schuift waarbij HSP’s niet altijd goed gedijen zoals prestatiedruk, competitie, de ‘like’ cultuur waarbij het wel lijkt alsof alle anderen zich altijd goed voelen, … Als je als HSP niet oplet en ernaar streeft om net zoals de ‘anderen’ te zijn kom je in een situatie terecht waarin je vervreemd geraakt van jezelf. Leer daarom jezelf goed kennen zodat je weet waarvoor je staat. Zo kan je ook beter kiezen voor omgevingen waarin je je wel goed voelt. Dat kan gaan van je eigen werktempo kunnen bepalen tot ruimte krijgen om je creativiteit te laten werken, … In dergelijke omgeving komen je kwaliteiten optimaal tot hun recht waardoor je je helemaal niet anders moet voordoen dan je bent. Dat spaart ook direct een hele hoop energie!

Samen ontdekken we hoe ook jij van je gevoeligheid je kracht kunt maken. Neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mijn tarieven vind je hier.