Inspiratie

Loskomen van vastgeroeste patronen, de waarheid in jezelf vinden, erop vertrouwen en zo je eigen weg vinden naar geluk, daar geloof ik in en daar begeleid ik mensen in. Wat me boeit, opvalt, verwondert deel ik graag met jou.

De kunst van het ongelukkig zijn of streven naar geluk?

2020/02/11

Op mijn homepagina schrijf ik dat “je bewust worden van je eigen waarde en erop leren vertrouwen je helpt om je eigen weg naar geluk te vinden”. En dan kwam Dirk De Wachter met zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’. En kreeg ik de opmerking dat we misschien met z’n allen misschien wat minder moeten streven naar geluk.

Terug
En het is waar. Als ik mijn homepagina bekijk zijn dat heel wat mooie woorden: Laat je energie stromen, je leert bewust kiezen wat bij jou past, kom dichter bij jezelf en ervaar meer keuzevrijheid in je leven, ... Ook heel veel ikkigheid zit daarin om het met de woorden van Dirk De Wachter te zeggen. Heel sterk gericht op autonomie en zelfbeschikking, het roer van je leven in eigen hand nemen.

Dus als ik dat goed bekijk doe ik er ook aan mee, aan het voorspiegelen van de verwachting van gelukkig zijn. En ik begeleid mensen daarbij ook om meer aan zichzelf te denken, trouw te blijven aan zichzelf en op basis daarvan beslissingen te nemen. Nog meer autonomie en ikkigheid dus.

Maar zijn onze visies echt wel zo tegenstrijdig?

Ik geloof echt wel in wat ik doe. Ik zie dat bij mezelf, en ook bij de fijngevoelige mensen die ik begeleid. Op een bepaald moment het heft in eigen handen nemen en durven kiezen voor jezelf en kunnen zijn wie je bent is zo belangrijk. Met alles erop en eraan. Ook met je valkuilen en je emoties en kwetsuren.

En daar blijken we toch op dezelfde golflengte te zitten want Dirk De Wachter pleit ook voor het niet uit de weg gaan van lastigheden en tekorten en verdriet. Zoals hij zegt: 

Dirk De Wachter: “Ge moogt al eens struikelen en het verdriet toelaten is helend en genezend.
Dat kan ik alleen maar beamen.

Reeds sinds ik na mijn studies bij een psycholoog terecht kwam ben ik altijd op één of andere manier bezig geweest met heelwording. En onder heelwording versta ik steeds meer jezelf worden, steeds minder uiterlijke belemmeringen of oordelen die je weerhouden om de persoon te zijn die je werkelijk bent en de dingen te doen die echt bij je passen. Waardoor je automatisch een bijdrage levert aan deze wereld en een inspiratie en ondersteuning bent voor iedereen in je omgeving. En daar zitten we ook weer op dezelfde lijn. 

Dirk De Wachter: “Voor een mens is het nodig om gezien te worden, van betekenis te zijn, een band te kunnen voelen met anderen.”

Maar het stemt me wel tot nadenken. Want het is waar dat ik de lat voor mezelf ook vaak hoog leg. Dat streven naar geluk en opruimen van barrières kan ook een doel op zich worden. Dus wat meer gewonigheid, daar kan ik me wel in vinden.

Maar ik blijf er wel bij, ik heb een droom, en alles wat ik doe, is de weg daar naartoe. En in die droom daar is heel veel verbinding en liefde en vriendschap. Dus streven naar geluk is niet per definitie tegenstrijdig met verbinding. Het hangt er maar vanaf wat je als geluk definieert. En dat zegt hij ook: “Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.” Dus misschien komen we toch nog wel overeen.

En hoe gaat het met jou?
Niet dat leven altijd zonneschijn moet zijn. Een grote portie “gewonigheid” en hier en daar wat lastigheden in het leven zijn heel normaal. Maar als je stress niveau de hoogte in schiet omdat je voelt dat het wringt, dan kan het wel zinvol zijn om die thema’s aan te pakken zodat je het roer weer in eigen handen kan nemen. Wil je weten wat je daar zelf aan kan doen? Doe dan de gratis stresstest (10 min.) en krijg tips op jouw maat.

Bel +32 495 91 55 98 of

We geraken onbewust verstrikt in patronen en systemen die we als vanzelfsprekend ervaren maar die dat helemaal niet zijn. Kom daar los van, vind de waarheid in jezelf, leer erop vertrouwen en vind zo je eigen weg naar geluk. Ik begeleid jou daar graag bij.
Els Dens

Tips als deze in je mailbox?

Ik deel mijn inzichten over bewust leven en de kracht van gevoeligheid graag met jou. Als welkomstgeschenk krijg je de golfjesoefening, een ademhalingsoefening die jou helpt onthaasten. Tip: ik bewaar je gegevens tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.