Inspiratie

Loskomen van vastgeroeste patronen, de waarheid in jezelf vinden, erop vertrouwen en zo je eigen weg vinden naar geluk, daar geloof ik in en daar begeleid ik mensen in. Wat me boeit, opvalt, verwondert deel ik graag met jou.

Ik voel me onzeker. Mag dat?

2020/03/04

De natuur kent vele cyclische processen. Telkens weer afwisselend tussen hoogtepunt en dieptepunt. En zo is ook onze energie geen vlakke lijn, gaat die ook op en neer...

Terug
De dag - de nacht, de zomer - de winter, volle maan - nieuwe maan, ... de natuur kent vele cyclische processen. Telkens weer afwisselend tussen hoogtepunt en dieptepunt. En zo is ook onze energie geen vlakke lijn, gaat die ook op en neer, dagelijks, maandelijks, jaarlijks, ... zijn er periodes wanneer we meer energie hebben, van alles kunnen realiseren, plannen maken, actief zijn,  en periodes voor stilte, rust, bezinning.

En hoe graag ik ook de stilte opzoek, toch heb ik er vaak ook moeite mee. Zoals nu ook. Ik voel me moe, geen zin en energie om iets te doen en tegelijk sluipt er angst en onzekerheid binnen. Allerlei negatieve overtuigingen steken de kop op: "Zo gaat het niet lukken hé, zo krijgt ge niks gedaan, ...". Maar vooral ook een onderliggend gevoel van angst alsof ik in een bodemloze put ga verdwijnen.
Het lijkt wel een oerangst die mijn basis gevoel van veiligheid aantast, alsof ik dat basis veiligheidsgevoel nog nooit goed gekend heb.
En het is wel zo dat dit sluimerend gevoel van onzekerheid, onveiligheid, een soort van gealarmeerdheid, wel vaker onderbewust aanwezig is. Als een wankele bodem die plots zou kunnen inzakken. En dan voel ik me schuldig, want ik heb hier helemaal geen reden toe! Ik voel me een aansteller en dan komen de oordelen weer boven: "Komaan zet je recht, hou je sterk, schiet in actie, doe eens voort, ...".

Oordelen die me weer in gang zouden trekken zodat ik dat subtiele gevoel van onveiligheid even niet meer zou voelen. Er tegen vechten, er niet aan toegeven lijkt een goede oplossing. Maar het gevoel gaat niet echt weg, en te pas en te onpas steekt het de kop op, of is het sluimerend aanwezig als een onbestemd gevoel van onveiligheid.
En dat wil ik liever niet meer! Daarom geef ik mezelf nu de toestemming om eraan toe te geven, hoeveel weerstand ik ook voel, en niet weg te lopen van de zware gevoelens van onveiligheid, angst, onzekerheid, nutteloosheid, ...
En ik weet dat het cyclische proces van de natuur me daarna ook weer bij lichtere, vreugdevolle, energieke, enthousiaste gevoelens brengt. Als nacht en dag, donker en licht. Ik vertrouw erop want sinds ik ook de zware gevoelens heb leren toelaten is mijn leven er alleszins alleen maar lichter op geworden.

Wil jij ook handvatten zodat lastige emoties je leven niet beheersen?

Ik schrijf deze berichten vooral voor fijngevoelige mensen die ook wel eens met zware of moeilijke emoties te maken hebben. Ze zijn deel van het leven, maar meestal hebben we niet geleerd hoe ermee om te gaan. We worden eerder langs alle kanten gestimuleerd om altijd vrolijk, extravert en actief te zijn. Dat maakt het extra moeilijk. En ze wegduwen of verstoppen helpt meestal niet. 

Weet wel dat er handvatten zijn om ermee om te gaan en lichter door het leven te gaan. Effectieve no-nonsense technieken die je dagelijks kan toepassen. Op 3 april start er een nieuw groepstraject. Ga je liever individueel aan de slag of heb je nog vragen? 

Deel dit op

We geraken onbewust verstrikt in patronen en systemen die we als vanzelfsprekend ervaren maar die dat helemaal niet zijn. Kom daar los van, vind de waarheid in jezelf, leer erop vertrouwen en vind zo je eigen weg naar geluk. Ik begeleid jou daar graag bij.
Els Dens

Tips als deze in je mailbox?

Ik deel mijn inzichten over bewust leven en de kracht van gevoeligheid graag met jou. Als welkomstgeschenk krijg je de golfjesoefening, een ademhalingsoefening die jou helpt onthaasten. Tip: ik bewaar je gegevens tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.